Concurs pentru producători români Vezi detalii

Skip to content

Produse ecologice sau modificate genetic?

modificate genetic

Produse ecologice crescute intr-un mediu protejat, fara poluare îţi oferă energia necesară si sanatate. Suntem asaltaţi în permanenţă de fructe, legume modificate genetic şi produse contrafăcute, încât nu reuşim să le deosebim. Pentru a te feri de aceste produse, optează să reţii câteva strategii esenţiale.

Ce este OMG sau GMO?

    Trebuie să ştii că organismele modificate genetic (OMG) sunt organisme la care materialul genetic (ADN) a fost modificat în laborator,  prin tehnologii de recombinare a ADN-ului.

     În comerţ circulă 3 tipuri de produse modificate genetic.  Există  organisme rezistente la atacul insectelorrezistente împotriva infecţiilor virale – se obţin prin introducerea de gene de la anumite virusuri care provoacă boli ale plantelor şi toleranţa la ierbicide – se obţine prin introducerea unei gene de la o bacterie care manifestă rezistenţă la unele ierbicide.

Cum identifici dacă e modificat genetic?

     

Elemente care-ţi indică faptul că alimentul, produsul este modificat genetic:

 

  • Porumbul, soia și rapița sunt modificate genetic, câtă vreme pe etichetă nu este trecut că sunt produse organice, ecologice sau bio.
  • Forma perfectă, luciul intens indică un conţinut de substanțe nocive. Mărimea e aceeaşi la toate produsele, fără urme de îmbolnăvire. Un semn bun dacă produsele au lovituri sau pete, pentru că înseamnă că sunt naturale.

 

 

 

  • Produsele modificate genetic sunt, de obicei, mai ieftine decât cele cultivate natural. 
  • Citește atent eticheta produselor și evită-le pe cele ce au ingrediente ciudate, necunoscute. Glutamatul, celuloza, acidul citric, digliceridele sau maltodextrina sunt doar câteva substanțe care nu au ce să caute în alimente.

 

 

 

  • Când vrei să cumperi legume cu frunze verzi, ai grijă să le alegi pe cele ce au nuanțe diferite, nu pe cele care par pictate cu aceeași pensulă.

 

 

 

  • Renunţă la marfa ce te atrage prin ambalaj. Producătorii care modifică genetic legumele și fructele obțin câștiguri frumoase și își permit să cheltuie sume imense pe ambalaj, marketing, promovare.

 

 

Probele de laborator luate de cercetătorii din USA şi Austria au indicat că alimentele produse din plante modificate genetic (OMG) sunt dăunătoare pentru sănătate. Printre victimele sigure ale acestor organisme sunt copiii şi bărbaţii, a căror capacitate de reproducere a scăzut dramatic.

În România, fructe şi legume modificate genetic se vând în general la supermarket-uri. S-a demonstrat că  firma cea mai implicată  în producerea OMG este MONSANTO.

 

DE REŢINUT!!!

Pe eticheta lipită pe produs(portocale, ananas, ardei, etc)  sau ambalaj sunt înscrise câteva cifre, astfel:

4 cifre: produse normale, dar nu sunt BIO, organice sau ecologice.

5 cifre: Prima cifra 9 – sunt produse BIO.

            Prima cifra 8 – produse modificate genetic.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.