Campaniile cost-pe-clic (CPC) sunt foarte des utilizate fie pentru a genera trafic rece, fie pentru a sustine obiectivul de engagement al brandului. De ce click-urile nu mai sunt o metrica atat de sigura? Cat de mult a evoluat tehnologia si care sunt ultimele trenduri? Afla detalii care iti pot schimba perspectiva despre cum creezi campanii.
Tu cum masori succesul campaniilor cost-pe-clic CPC?
In trecut cand nu existau atat de multe modalitati de a masura campaniile in online, oamenii de marketing se bazau pe CTR (click-through rates) si cost-pe-clic CPC pentru a determina succesul eforturilor de marketing. Din pacate aceste modalitati de masurare nu au legatura directa cu ceea ce are nevoie brandul: o comunitate, conversii, harta vanzarii.
In 2009, s-a masurat ca doar 8% din populatia prezenta pe internet genereaza un procent mare din click-urile de publicitate si anume 85%. Citeste studiul aici: https://www.comscore.com/Insights/Press-Releases/2009/10/comScore-and-Starcom-USA-Release-Updated-Natural-Born-Clickers-Study-Showing-50-Percent-Drop-in-Number-of-U.S.-Internet-Users-Who-Click-on-Display-Ads
Ce parere ai? Acum daca analizezi impactul total dat de campania CPC esti de parere ca nu putem aduce rezultate uriase doar cu click-uri? Nu toti comsumatorii sunt atrasi de bannere, reclame platite.
Avem foarte multe metrici evoluate care ne permit sa cream campanii mult mai eficiente si este timpul sa ne focusam mai mult pe timpul petrecut de useri pe website sau numarul de pagini vizualizate, decat sa masuram incontinuu click-urile.
Doar 8% din populatia internetului realizeaza 85% dintre click-uri
Mediamath a creat o analiza in 2015 din care a rezultat ca doar 8% dintre cumparatorii din ecommerce au apasat pe un banner al unei campanii rulate in platforma, nu doar cea din care au rezultat conversiile. Asta arata ca advertiserii care se concentreaza pe optimizarea click-urilor, omit un aspect foarte important: ignora audienta lor tinta.
CTR pe mobil aduna foarte multe click-uri, dar cred ca-ti amintesti cat e de simplu sa apesi din greseala pe mobile ads, ceea ce ne face sa analizam mai atenti click-urile ca metrica a succesului in campanii cost-pe-clic CPC.
Fara o analiza amanuntita, profil de consumator si campanii de populare a canalelor media, CPC din start poate fi doar un buget consumat in zadar. Useri care apasa pe campanie nu sunt neaparat si audienta de care ai nevoie in termeni de cumparatori si comportament online.
Frauda din publicitate – cum o descopar si ce masuri pot lua?
Stiai ca pot exista sisteme create special pentru a frauda campaniile CPC? Da, se creeaza bot click care cu greu pot fi deosebite de click-urile umane. Metricile bazate pe click-uri sunt susceptibile la frauda si tot mai nestabille.
Ad Fraud reprezinta modalitatea prin care un algoritm creat care pacaleste platformele ce ofera spatiu publicitar pentru a plati pentru un engagement fals.
Un studiu realizat de Adobe arata ca un procent mare de pana la 28% din tot traficul online este frauda. Traficul web pare sa fie impanzit de bots, click farms care pun in dificultate brandurile si ROI.
Gandeste-te asa: daca tu cunosti cat la % din traficul generat a fost non-uman, poate schimba total modul in care colaboreaza si platesc bugete catre ad vendors. Cand dai la o parte acest Ad Fraud, brandurile au capacitatea sa inteleaga ce i-a determinat pe consumatori sa vizioneze reclama, sa viziteze site-ul si sa cumpere servicii si produse de la ei.
Advertiserii pot exclude vizitatorii cu caracteristici ale unor bots din viitoarele targetari, astfel vor elimina cookies sau ID-uri ce reprezinta acei vizitatori din segmentele de audienta.
Cele mai comune tipologii de frauda online
– frauda prin afiliere – se mascheaza interactiunile cu marketingul afiliat si rezulta in plati catre infractorul cibernetic.
– Impression Fraud – publisherii falsifica impresiile campaniilor in website
– Fraud cu Click-uri – Reclamele PPC sunt apasate in mod ilegal cu ajutorul unor bots sau click-farms umane
– Frauda ecommerce – falsifica o cumparatura folosind informatii bancare, rezulta in plati ilegale catre infractor si o gaura catre vanzatorul afectat
– Frauda cu lead-uri – infractorul completeaza formulare si ofera alte rezultate, care afiseaza in baza de date potentiali clienti falsi
Regandeste mixul de marketing: cand folosesc promovare cost-pe-clic CPC si cum opresc Ad Fraud
Un Ad Fraud este stopat cu ajutorul unor solutii digitale care blocheaza activitatea ilegala utilizand sute de data points pentru a identifica frauda data de bots si fraud farms.
In concluzie, campaniile CPC sunt folosite in continuare de marketeri cu preponderenta in campaniile search, decat in cele display. Metodele de masurare bazate pe click-uri sunt mai susceptibile la frauda.
Hai sa incercam sa masuram impresiile servite consumatorilor, in detrimentul impresiilor vazute. Cum facem diferenta intre cele 2 concepte?
Daca o reclama este afisata in footerul paginii, dar utilizatorul nu da scroll pentru a o vedea, aceasta nu intra in categoria de vizualizat.
O reclama display este considerata servita daca 50% din pixelii reclamei sunt vizualizati pe ecran pentru un minim de o secunda, dupa cum afirma Media Rating Council.
Asadar, de ce sa platim o reclama cost-pe-clic CPC catre consumatori a caror comportament in online nu il cunoastem? Putem seta obiectivul de cost per click in momentul in care suntem deja pozitionati in piata, avem o comunitate si o baza de date valida.
Daca ai intrebari despre aceste tipuri de reclame, te rog sa-mi trimiti un mesaj direct pe facebook: http://m.me/motivromanesc
Muuuuulta energie pozitiva pentru branduri crescute natural intr-un mediu strans legat de traditiile, cultura tarii in care activezi.