modificat genetic

Produse ecologice crescute intr-un mediu protejat, fara poluare pentru asta poti opta, fiindca îţi oferă energia necesară si sanatate. Suntem asaltaţi în permanenţă de fructe, legume modificate genetic şi produse contrafăcute, încât nu reuşim să le deosebim. Pentru a te feri de aceste produse, optează să reţii câteva strategii esenţiale.

Ce este OMG sau GMO?

produs ecologic romanescTrebuie să ştii că organismele modificate genetic (OMG) sunt organisme la care materialul genetic (ADN) a fost modificat în laborator, prin tehnologii de recombinare a ADN-ului.

În comerţ circulă 3 tipuri de produse modificate genetic.  Există  organisme rezistente la atacul insectelor.  Rezistente împotriva infecţiilor virale – se obţin prin introducerea de gene de la anumite virusuri care provoacă boli ale plantelor. Toleranţa la ierbicide – se obţine prin introducerea unei gene de la o bacterie care manifestă rezistenţă la unele ierbicide.

 

           

                                   Cum identifici dacă e modificat genetic?

    Elemente care-ţi indică faptul că alimentul, produsul este modificat genetic:

  1. producator romanPorumbul, soia și rapița sunt modificate genetic. Câtă vreme pe etichetă nu este trecut că sunt produse ecologice, organice sau bio.

2. Forma perfectă, luciul intens indică un conţinut de substanțe nocive. Mărimea e aceeaşi la toate produsele, fără urme de îmbolnăvire. Un semn bun dacă produsele au lovituri sau pete, pentru că înseamnă că sunt naturale.

 

  1. Produsele modificate genetic sunt, de obicei, mai ieftine decât cele cultivate natural.
  2. Citește atent eticheta produselor. Evită ingredientele ciudate, necunoscute. Glutamatul, celuloza, acidul citric, digliceridele sau maltodextrina nu au ce cauta în alimente.

 

  1. Când vrei să cumperi legume cu frunze verzi, ai grijă să le alegi pe cele cu nuanțe diferite, nu pe cele care par pictate cu aceeași pensulă. Culorile vii, frunzele proaspete indica si de cat timp au fost culese acele produse ecologice. 

 

  1. Renunţă la marfa ce te atrage prin ambalaj. Producătorii care modifică genetic legumele și fructele obțin câștiguri frumoase și își permit să cheltuie sume imense pe ambalaj, marketing, promovare.

 motiv romanesc

Probele de laborator luate de cercetătorii din USA şi Austria au indicat că alimentele produse din plante modificate genetic (OMG) sunt dăunătoare pentru sănătate. Printre victimele sigure ale acestor organisme sunt copiii şi bărbaţii, a căror capacitate de reproducere a scăzut dramatic.

În Romania, fructe şi legume modificate genetic se vând în general la supermarket-uri. S-a demonstrat că  firma cea mai implicată  în producerea OMG este MONSANTO.

 

DE REŢINUT!!!

Pe eticheta lipită pe produs(portocale, ananas, ardei, etc)  sau ambalaj sunt înscrise câteva cifre, astfel:

4 cifre: produse normale, dar nu sunt BIO, organice sau ecologice.

5 cifre: Prima cifra 9 – sunt produse BIO.

Prima cifra 8 – produse modificate genetic.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *