coduri eticheta, modificat genetic cod

Producatori romani ce cresc fructe, legume ecologice sunt tot mai greu de gasit. Asta pentru ca alimente modificate genetic, cu aditivi, e-uri, substanţe dăunătoare sunt cumparate de mulţi români în necunoştinţă de cauză. Şi ştii ce? Acest fapt poate fi schimbat doar dacă reţii, aplici tu şi spui şi cunoscuţilor.

În primul rând este bine ca pe cât posibil să eviţi să mai cumperi din supermarketuri (adică să cari bani către străini, gen: Kaufland, LIDL– Germania, Auchan, Carrefour – Franţa, Profi – Polonia etc.).

Află care sunt cele 5 ameninţări pentru sănătate de pe etichetă

Apare întrebarea: “Eu de unde cumpăr?”, iar răspunsul e simplu: de la producatori romani individuali, magazinele de cartier, tonete, micile supermarketuri ale românilor, pieţele din vecinătate sau poţi merge în timpul liber, la sfârşit de săptămână să îţi faci plinul de la marile pieţe, unde adevăraţii producatori romani te vor servi cu drag cu produse ecologice, nu prostiile frumos împachetate vândute în supermarketuri.

Alege întotdeauna să îţi creezi un salariu mai mare pornind de la această alegere, să laşi banii să circule în România, nu să-i trimiţi peste hotare.

Motiv romanesc a verificat ca fructele și legumele de import, pe care le găsim de obicei în supermarketuri, au uneori etichete ce conţin nişte coduri. Se numesc coduri „PLU” şi arată dacă fructul a fost crescut bio, cu îngrăşăminte chimice sau dacă a fost modificat genetic.

Să acordăm ATENŢIE acelor stickere, aplicate pe fruct, ce conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU. Încă din 1990 sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor.

Cumpără în cunoştinţă de cauză, analizează, compară şi informează-te cu motiv romanesc.

De altfel, să trecem în revistă şi ce înseamnă toate semnele de pe etichetă şi cum ne putem feri de substanţele dăunătoare.

Cele 5 ameninţări de pe etichetă:

  1. Cod din 4 sau 5 cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv. Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din patru cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit încoduri eticheta, modificat genetic codgrăşăminte chimice şi pesticide. De exemplu, luăm un măr, pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.

 

 

 

  1. Mare grijă la data de expirare înscrisă pe produs şi modul în care arată ambalajul în care e producatori romanidepozitat alimentul, să nu fie turtit, cu capacul umflat. Tot timpul să citeşti prima oară data de expirare, iar dacă produsul e expirat să suni la protecţia consumatorului: 0219551 sau Serviciul Produse si Servicii Alimentare si Nealimentare: 021.307.67.62.

Să păstrezi bonul fiscal pentru o eventuală reclamaţie online, aici: http://reclamatii.anpc.ro/

 

  1. Îndulcitorii artificiali: Cyclamate, Saccharin sau Aspartam.

Există pe piaţa românească produse ce trec fără zahăr sau numele îndulcitorilor, însă nu se menţionează pe etichetă că aceste substanţe sunt îndulcitori.

 

  1. Aditivii alimentari se inscriu in lista ingredientelor cu denumirea categoriei din care fac parte producator roman(coloranti, conservanti, stabilizatori, indulcitori etc) urmata de denumirea chimica sau codul numeric CE. De exemplu: acidifiant: acid citric sau E330.

Aditivii alimentari ce trebuie specificati sunt: acidifiantii, agentii de afanare, de ingrosare, de glazurare, de umezire, de intarire, de incarcare, amelioratorii de faina, amidonul modificat, antiaglomerantii, antioxidantii, antispumantii, colorantii, conservantii, corectorii de aciditate, emulsificatorii, gelifiantii, gazele de expandare, indulcitorii, potentiatorii de aroma, sarurile de topire, stabilizatorii.

 

  1. Verifică dacă condiţiile de depozitare şi menţinere sunt conforme cu cele trecute pe ambalaj. Dacă producatori romanilactatele sunt menţinute la temperatura optimă, astfel te vei uita la temperatura indicata de frigiderele speciale. Unele produse ca legumele si fructele uscate, biscuiţii, laptele praf, sarea etc., păstrate în depozite cu aer umed se degradează calitativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *